Jumaat, 8 Januari 2010

Masjid Jamek Laksamana Hang Tuah

Hari ni tadi Tok Ali rasmikan penukaran nama Masjid Kampung Duyong kepada Masjid Laksamana Hang Tuah.

Latar belakang sket pasal Masjid ni...

Masjid ni asalnya dibina pada tahun 1850 secara gotong royong penduduk Kg. Duyong. Tapi aku sure la Hang Tuah tak de sekali la masa gotong royong.. kalau ada yang beria-ia kata masjid tu ada kaitan dengan Hang Tuah.. eloklah kau tunjal-tunjal je dahi dia.. sebab Hang Tuah hilang Tahun 1511 masa Portugis serang Melaka. pembinaan 1850. ceiitt.. nak menipu pun guna la kakilator.. hishh.. ringan je siku aku ni...
Berbalik pada masjid ni pembinaan ni diasaskan oleh Wan Chlilek dan diiktiraf sebagai tapak warisan sejarah.

Sesuai la kot masjid ni tukau nama sebab Kg. Duyong dikatakan Kg. Hang Tuah.. Semoga bertambah makmur la masjid tersebut dengan kehadiran orang kg. berjemaah. InsyaAllah..

Nota kaki: masjid biasanya disebut semejid oleh segelintir budak2 Melaka ni... dah memang perangai camtuh.. apa nak katakan..Gambar sisi Masjid


Tangga Masjid


Beduk kat masjid tu...0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com