Isnin, 24 Disember 2012

Info Sagil, Melaka tapi kat Johor

Sebut je Sagil, hampir 90% warga Melaka tahu tempatnya walaupun ia merupakan kawasan perkelahan air terjun di Negeri Johor. Dah macam Melaka punyer je gaya diaorang bercerita. Memandangkan jarak daripada Melaka kira-kira sejam, maka ia bukan sahaja popular menjadi kunjungan para ibu bapa bersama anak-anak tapi juga golongan remaja bermotosikal.

Imbas balik zaman aku remaja tahun 90 an. Dalam setahun sekurang-kurangnya dua kali aku bersama rakan-rakan bermotosikal kepunyaan abang / ayah masing2 atau menumpang kawan pergi ke sana. Pernah satu ketika aku pergi bersama lebih kurang 22 buah motosikal + penumpang = lebih 40 orang ke sana. Sampai polis nak mintak permit.. dulu tokleh konvoi ramai-ramai.. kena ada permit.. zaman sekang tak tahu plak aku kena soal macam tu lagi ke idak.. Tapi budak motor dulu memang pakar membohong, kitaorang buat tak kenal la antara satu sama lain je.

Nak info lengkap tentang Sagil???

Daripada Melaka kita akan melalui Jasin, kemudian Tangkak dan terus ke Sagil. Macam aku cakap tadi kalau bawa kereta santai-santai sambil menikmati pemandangan kampung dan gunung ledang, lebih kurang 1 - 1.30 jam. Sampai sana bayaran untuk kereta sebuah RM2 , motosikal RM0.50 + satu kepala dewasa RM1 + kanak-kanak atas 4 tahun RM0.50. Sangat murah kalau nak banding Legoland. kui kui kui... 

Sebenarnya kawasan mandi ni sangat tinggi dan agak jauh.. berjalan kaki dari parking untuk ke kawasan paling bawah hampir 10 minit jalan kaki.. dan sepanjang perjalanan menaiki gunung ledang berair terjun tu, kauorang boleh pilih port mana kauorang rasa selesa dan kosong lagi.. selalunya bawah-bawah penuh dengan mak bapak bersama anak-anak kecil diaorang. Standard budak remaja mendaki lagi 20 minit bro.. mandi bawah kena air kencing takut tak laku nanti. Dah terjelir lidah kepenatan, baru dapat kawasan kolam yang paras dada + seluas swimming pool dan lebih sejuk serta suci.  Mana yang bawak awek selalunya melencong ke hutan sikit atau main-main kat gigi air. Pernah jugak kecoh yang mengendap atau si pelaku kena sergah ular la.. tebuan la.. luka jatuh la.. agaknya balasan Allah cash kot. Sepanjang aku menempuh alam remaja aku dan kawan2 tak pernah plak buat macam tu sebab kitaorang ada slogan.. "kat kawasan gunung kerap turun hujan, jadi kalau kena sambau petir, macam mana nak bawak kau naik motor balik Melaka??"

Air dia aku confirm sejuk dan menyegarkan.. al maklumlah dah terjelir lidah berjalan dan mendaki, dapat terjun air sejuk.. lepas setengah jam.. aku gerenti mengigil-gigil kesejukan sambil makan keropok atau rambutan atau kacang... Kalau ada rezeki berhampiran dengan mak-mak cik dapatlah dia hulur makanan. Lepas makan  terjun semula.. lepas 2 - 3 jam baru fikir nak balik. Baru fikir tu.. Buatnya ada sekor dua musibat yang lemak tepu banyak dalam badan, terjun lagi... kau tak nak terjun pun.. dah pesen gurau macam biawak.. dia angkatnya kau pastu campak ke dalam air.

Balik kalau ada bajet lebih singgah plak kat bas stand Tangkak pekena Mee Bandung.... perghh.. tapi dah nama masih bersekolah.. selalunya balik terus.

Sampai rumah membongkang penat sampai maghrib...

Satu pesan aku mandi kawasan air terjun ialah.. kalau hujan renyai-renyai kemudian diikuti air menjadi semakin keruh dan sedikit laju, baik cepat-cepat naik darat... kerana takut-takut 'kepala air' akan turun. Maksud kepala air di sini ialah dipuncak gunung mungkin hujan lebat menyebabkan air banyak dan turun semakin  ke bawah semakin banyak dan laju. Sangat merbahaya kepada tongkang besar apatah lagi bot-bot kecil berada di bawah.

Tamat penceritaan ringkas Sagil, Johor. Pada orang Johor jangan lah marah judul entry ni.. aku gurau je. Aku confirm tahun ni aku sokong pasukan Bola Sepak Johor. Nak harapkan  pasukan Melaka, agaknya tengah melatih budak-budak bawah 12 tahun kot????  kena tunggu la lagi 8 tahun baru kitaorang menendang bak si kancil putih.

Chow

3 comments:

ujang kutik berkata...

Kita berlainan generasi.Anak-anak saya yg membesar di bandar tidak dapat menikmati pengalaman yg menyeronokkan di kampung.

Saya seronok membaca catatan tuan yg mungkin sebaya anak saya kerana saya pernah mengalaminya.

fairus berkata...

AKU BANYAK KALI JUGA PERGI KE SAGIL.. DULU MASA ZAMAN MUDA REMAJA, KERAP JUGA KONVOI KE SANA.. :)

Gombug berkata...

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...



Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...



Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...



Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
Baca selanjutnya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com