Isnin, 25 Jun 2012

Balas Artikel Pasal UTC

Aku memang bukan ahli politik. Tak menjadi mana-mana ahli cawangan/rating parti di Melaka. Namun aku sangat mengikuti perkembangan politik tanah air di mana bagi aku politik dan ekonomi sesebuah negara jauh lebih penting daripada merosakkan kedutaan disebabkan pengklaiman budaya. Budaya = amalan sesuatu bangsa. Dah bangsa tu ada kat mana-mana mestilah dia dan komuniti dia amalkan lagi budaya tu. Apa la kurang cerdiknya manusia-manusia ini. 

Ok. Tutup cerita budaya. Aku memang malas nak citer politi tapi kali ni terpaksa aku cerita pasal politik bila aku terbaca satu blog politik menulis "PENGHINAAN : RAKYAT DIBAYAR RM6 HADIR KE UTC?". Perghh.. nak aku maki.. buat tambah dosa aku je nanti.. tapi marilah aku kupas..

Aku difahamkan oleh Tok Ketua aku sebanyak RM6 kupon makan dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri sebagai cenderahati je bagi mereka yang hadir ke Program UTC ni. Kupon ni boleh digunakan di sepanjang gerai makan / minum di Jalan Hang Tuah. Walaupun aku bukan PENASIHAT EKONOMI tapi aku fikir dengan RM6, meraka yang hadir akan perolehi manafaat berupa makanan dan peniaga juga dapat duit tersebut kerana rakyat mudah membelanjakan kupon tersebut. Bayangkan 100,000 kupon itu beredar di Jalan Hang Tuah bermakna RM600,000 berlegar di Jalan Hang Tuah pada 23 Jun lalu. Itu belum yang keluarkan tunai untuk beli purse, tali pinggang dan wallet berharga RM5 - 10. Belum masuk mereka yang beli t-shirt termasuk jersi Harimau Malaya. Peniaga di situ aku tengok 90% orang Melayu di mana aku jangka pemborongnya tetap orang Cina. Semua dapat bahagian masing-masing. Alhamdulillah.Tutup citer bab ekonomi di mana aku belasah jer. Kalau salah aku minta maaf.

RM6 bukan pembayaran untuk memaksa rakyat Melaka hadir ke UTC. Apa kauorang ingat Rakyat Melaka ni bangang sangat ke kerana RM6 nak bersesak-sesak sepanjang Jalan Hang Tuah. Orang paling miskin kat Melaka ni aku gerenti ada pendapatan bulanan RM400-RM600 hasil bayaran kebajikan daripada jabatan tertentu. Kalau ada kat kampung Melaka ni yang miskin hidup melarat. Tak de makanan langsung, kauorang boleh telefon Unit PEMBELA yang ditubuhkan khas oleh Kerajaan Negeri iaitu 06-2307363 / 2307341. Kalau diaorang tak layan kauorang email kat aku nanti aku report kat Tok Sidang. Sebab yo yo je Tok Sidang cover mereka ni. Balik pada cerita  RM6. Kalau bukan sebab RM6 diaorang datang, maka sebab apa diaorang datang?? Mungkinkah sebab Tok Najib atau mungkin nak tahu apa itu UTC atau memang nak menyokong hasrat murni Kerajaan Pemerintah atau nak menang cabutan bertuah? Rakyat Melaka secara individu je boleh jawab. Akupun tak terhegeh-hegeh nak jawab untuk orang lain.

Dalam artikel tu juga nampak seolah-olah Kerajaan Negeri tak de duit?? Ceh. Aku rasa ada jugak kot orang yang tak menyokong Kerajaan dapat hadiah cabutan bertuah. Silap gaya abang yang dapat motor tu orang penentang utama. Sapa tau. Tapi dah rezeki dia... oklah tu... Aku dengar seorang awek  macam baya budak sekolah je memenangi hadiah sebuah kereta. Waahhh.. tahniahlah. Terima kasih jugak kepada Melaka River Cruise berikan perjalanan percuma daripada Parking Taman Rempah ke Bus Stand Express lama. Kemudian perjalanan balik RM1.00 je dikenakan. Macam teksi air daa... respek!!

Cuma aku terkilan dalam artikel blog tersebut tak citerpun berapa ramai yang datang. Rasa macam tak ada KEADILAN di situ tapi bila fikir balik.. alah dah memang blog politik mestilah hanya cari keburukan tak pernah ada perasaan menghargai walaupun satu AGAMA dan BANGSA. Walau bagaimanapun aku boleh katakan sangat ramai la tapi tak sampai la 500,000 atau 300,000 orang macam program kat Dataran (kata sesetengah orang laaa).  Gambar dibawah aku amik dari atas Bank Rakyat kira-kira 200 - 300 meter daripada pentas utama tempat perasmian dan satu daripada 10 hot spot Jalan Hang Tuah ni. Berapa orang aku tak kira plak dan tak de kuasanye aku nak kira.




Chowww

6 comments:

Asfaliza Mohd Yatim berkata...

rugi nya tak pegi hari tu.... pasal kupon pun nak jadi bahan. wat ever la kan... janji dapat makan free

apek berkata...

Disebabkan kes kupon jadikan bahan penghinaan la.. aku menulis pasal politik ni. Patut la parti kauorang tak pernah menang kat bumi melaka ni. Rupanya pemimpin kurang cerdik dalam menilai fakta. Aku rasa ada jugak kelemahan Melaka ni cuma mereka ni malas atau kurang cerdik dalam mengeluarkan isu hingga menampakkan perasaan hasad dengki lebih drp untuk membina.

Asfaliza Mohd Yatim berkata...

betul tu. diorg saja cari isu untuk dijadikan bahan hinaan. tu kadang2 kita makin kurang respek dgn parti diorg. benda kecik mcm kupon tu pun nak dijadikan isu

apek berkata...

terbaeekkk!!!

PennyRoyal Tease berkata...

gaya penulisan bakal calon ni

[MatBURN]

apek berkata...

ha ha ha hawau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com