Isnin, 28 Disember 2009

Kahwin Dengan Orang Melaka

Minggu ni last cuti sekolah.. kalau minggu lepas jemputan tak menang tangan.. aku gerenti minggu ni kalau masukkan kakipun masih tak menang. Kepada yang telah menjadi separuh orang Melaka.. maksud aku nikah dengan orang Melaka, selamat datang.. lepas ni try la cengcalok dan inang-inang... Mintak dengan pasangan masing-masing..

Kepada yang bakal... aku bagi sikit panduan..
mas kahwin kat Melaka RM40. (minima tau).
Hantaran.. Kalau SPM tu minima RM6,000.. maksima ikut suka hati mak bapak dia..
Kalau Ijazah tu dah area RM8,000 ke atas...
Duit Nikah dan adat.. RM160 rasanya... Kalau minyak naik lagi.. mungkin imam minta naik kot
Itu aku belum citer masa kahwin bagi lelaki.. ada siap tol oleh sedara sepupu sepapat pasangan kauorang tu... yang beria-ia nak kosongkan poket kau tu...
Dalam hal ni meh aku bagi tips... Kauorang masukkan dalam envelop secara asing duit singgit dan lima henggit. Kalau setakat pencacai dapur dan selekeh jer yang mintak bagi la singgit.. kalau taraf mak saudara kau bagilah envelop lima hengget.. Siap-siap masukkan dalam envelop suh pengapit pegang dan bagi nanti... Janganlah kauorang kuarkan beg duit depan diaorang.. mau not 50 hengget yang jadi sasaran.. Tapi kalau kauorang rasa sampai dah berpuluh tol.. dan beratus duit kauorang habis.. baik kauorang buat-buat balik jer.. gerenti kelam kabut nyer.. Yelah kau belum dapat sentuh dah kopak apa hal?? sikit-sikit oklah..
Tapi aku percaya orang Melaka selalunya jadikan perkara tu sebagai satu simbolik kemesraan dan membuktikan bakal keluarga tu bukan seorang yang kendekut kepada Isteri nanti.

Itu ada la persiapan awal kira-kira kauorang yang terasa nak pilih orang Melaka sebagai suri hidup.. Tapi yang penting kauorang nikah la kerana Allah s.w.t. InsyaAllah bahagia.

Kalau kauorang rasa mahal... baik kauorang cari orang Indonesia... murah sikit kot.
Yelah lembu kat Melaka je dah RM2000++, pelamin RM500 ke atas.. tu belum masuk persalinan dan rempah ratus beb. so pepaham jelah...

Jadi selamat mengumpul belanja.

6 comments:

incek paranoid berkata...

owww cmtu eh? kensel ah nk carik aweks melaka. dh la aku x reti pantun

mie berkata...

hahahaha.. tak dekena mengena dgn pantun.. yang penting kau boleh tahan perkataan hawau

geneticthylon berkata...

melaka tu kecik...
silap2 majoriti aweks melaka dah jadi janda si apek ni.

Buaya kat taman buaya tu tak ler se-buaya si apek ni

hahahaha..

mie berkata...

ceiit gen. tak de mananya.

Tapi untuk makluman.. yang cun-cun memang dah tak de.. tinggal untuk kauorang yang kira boleh la... hahahaha

incek paranoid berkata...

xcun x mau ah, aku cerewet. klu x cun anu x naik hahaahahwauuuuu

mie berkata...

hahaha.. cunnnggg la wey... tahap penyanyi kristal. ok pe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com