Jumaat, 4 Jun 2010

Melaka Negeri Kedua Terkecil Kadar Jenayah

Semalam Timbalan ketua Polis Melaka di dalam MHI menyatakan statistik menunjukkan sebanya 2,191 kes telah berlaku sejak januari 2010 - 2 Jun 2010. Bermakna 438 kes dalam sebulan. Kira tinggi jugak ni..
Namun kalau dibandingkan dalam Malaysia Melaka berada di tangga kedua terendah selepas Terengganu.

gambar diambil daripada pokjat.com

Janganlah kata Melaka Negeri Kecik maka bolehlah berada di kedua terendah sebab pembahagian anggota polis berdasarkan populasi sesebuah negeri. Melaka pun bukanlah Negeri terkecil. Negeri terkecil masih lagi dipegang oleh Perlis, Pulau Pinang lebih kurang je dengan Melaka. Jadi, ukuran sebuah negeri bukan kayu pengukur di sini.

Walau apapun alasannya, sebenarnya membenteras jenayah tanggungjawab bersama. PDRM tak boleh jaga setiap inci kawasan walau sekecil mana tempat itu.. itu sebab Rukun Tetangga amatlah digalakkan. Semoga setiap masyarakat mengambil berat keselamatan dan kesejahteraan bersama. Kerjasama dengan pihak berkuasa seperti PDRM perlu terus dipereratkan.


Kepada brader-brader Polis terutamanya yang berintegriti, berdisplin dan sangat-sangat membantu, terima kasihlah sebab berkorban masa dan nyawa untuk memastikan masyarakat berada ditahap keamanan yang terbaik.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com