Jumaat, 13 Januari 2012

Bahasa Slanga Rakyat Melaka Edisi Kedua

Sambungan daripada SINI.
Terima kasih kat rakyat Melaka yang menokok tambah dalam Bahasa Slanga Edisi Pertama

Bahasa SEBUTAN orang Melaka selalunya memendekkan daripada tiga suku kata kepada dua suku kata.
Contoh:

Kerusi = Kosi
Periuk = Piok
Kereta = Kete
Telefon = Tipon
Kertas = Ketas
Rambutan = Mutan
Gergaji = Gaji
Buaian = Boyan
Perigi = Pigi
Jambatan = Jematan
Kereta Api = Ketapi
Cili Padi = Cili Api

Lagi satu perkataan paling glamour di kalangan budak-budak lelaki yang kahau ni ialah perkataan
Musibat = Musibat ni lebih kepada panggilan yang agak kasar sesama kewan yang agak akrab.
                  Cth : Woi, Musibat! ko tak pegi ke tengok lombe kete kat Muau.

Edisi Ketiga akan menemui anda tidak lama lagi..

8 comments:

♥ Elin ♥ berkata...

1. dak - pangilan untuk org
"weh hawau mana dak samad."

2. kumbah -
" ha!! mak dah susun ko kumbah balik buat apa!"

3.Terbungkang / membungkang - tido nyenyak
" tu ha dak usop ada tuh..tgh membungkang dlm bilik!"

:))......

♥ Elin ♥ berkata...

lagi satu perkataannnn

HATI KAUDU!! - dengki..

apek berkata...

hahah.. terima kasih tmbh

PennyRoyal Tease berkata...

lebih kurang sama je ngan johor tapi part musibat tu lebih merujuk kepada orang yang di benci

contoh:

"musibat tu lah yang cuba kacau makwe aku"

sekian

apek berkata...

tu diaaa.. orang Johor dah mai.

PennyRoyal Tease berkata...

lagi satu perkataan

Kopek

kalau belah utara kopek tu maknanya buah dadas.. kehkehkeh tapi kalau kat johor kopek maknanya kupas.. tak pasti lak aku orang melaka lebih memihak kat mana untuk ayat KOPEK tu..

#LOL

HAHA

apek berkata...

Tq orang Johor.

macam aku cakap sebelum ni.. Melaka dgn Johor kan mcm adik beradik.. Kuasa Selatan. Jadinya Kopek di Melaka sama dgn Johor iaitu Kupas.

ikatankasihku berkata...

HAHAHAHA, musibat tak tahan!!kui kui kui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com