Rabu, 19 Mei 2010

Inang-Inang Pulut Buat Minum Petang

Inang-inang ni bukan macam Mak inang kat Istana tu ye.. tapi mungkin zaman dulu Mak Inang la kot yang menghasilkan kueh ni hingga namanya diambil sempena namanya. meh aku cerita pasal kueh ni sebab ianya jarang terdapat diluar.


Kueh ni sebenar dihasilkan daripada pulut. Pulut direbus kemudian diwarnakan mengikut kehendak. Warna warnipun boleh... Lepas tu pulut tersebut diacukan kemudian dijemur hingga kering.




Cara memakannya adalah dengan menggoreng dahulu. Ramai jugak orang luar Melaka complain dapat kueh yang keras kematu. Memang le berrr.. pulut kering.. boleh patah gigi dibuatnya.


Tapi aku rasa salah pengusaha inang-inang ni jugak.. ramai antara mereka tidak menulis di bahagian pembungkus bahawa "Makanan ini Perlu Digoreng Terlebih dahulu".

Jadi, aku harap kepada semua pengusaha ambil inisiatif atas perkara ini supaya ianya menjadi makanan bukan sahaja rakyat malaysia tapi mampu ke arena dunia. InsyaAllah.

Harganya?? Pulut naik harga.. dulu rasanya RM3.00 tapi dengar kata sekarang RM3.50. Kalau ada yang menggidam sangat nak makan.. boleh la email aku.. aku tolong belikan jer.. tapi duit pos tanggung sendiri.

Kalau dapat datang Melaka pilih sendiri lagi bagus.. Jom ke Melaka.




2 comments:

FeeQ berkata...

i still remeber back then I ate it with my grandma at batu pahat XD

Lekir berkata...

Sweet memory ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com