Selasa, 15 Mac 2011

Kekangan Pembangunan Pulau Besar

Sebenarnya bagi orang Melaka.. hampir 90% tahu kewujudan Pulau Lagenda ini.. dulu-dulu terkenal dengan Makam 7 beradik dan beberapa makam lain termasuk kisah mistik di sana tapi pihak berkuasa telahpun memindahkan 7 makam tersebut ekoran wujudnya aktiviti khurafat di situ..


Akhir-akhir ini Kerajaan Negeri Melaka giat cuba untuk membangunkan semula pulau tersebut. Pelbagai infrastruktur telah dibina dan dibaiki semula termasuklah Muzium Pulau Besar, Bazaar, Kedai Makan dan Resort.

Namun, yang menjadi kekangan utama membangunkan Pulau ini ialah infrastruktur utama iaitu TENAGA ELEKTRIK. Setakat ini Pulau Besar menggunapakai generator set (besar) untuk menghasilkan tenaga elektrik. Pihak TNB dikatakan tidak mampu menyalurkan tenaga elektrik ke Pulau berkenaan disebabkan kos membina kabel dasar laut memakan belanja RM90juta.

Alternatif lain??

1) Kincir Angin

Satu kajian telahpun dibuat dan hasilnya di Pulau tersebut angin kuat yang bertiup secara purata 3 jam sehari serta tidak mampu menghasilkan 1 megawatt sehari sepertimana yang dikehendaki.

2) Tenaga Solar

Kos bagi membina alat ini ialah RM10juta dan masih tidak mampu menampung tenaga yang diperlukan kerana hanya mampu menghasilkan 2 megawatt je.

Untuk makluman, aktiviti di Pulau ini memerlukan sekurang-kurang 8 megawatt terutama bagi memastikan pembangunan berjalan lancar.

Walau bagaimanapun, aku yakin Kerajaan Negeri tidak akan berputus asa dan tetap mencari jalan terbaik membangunkan Pulau ini.


1 comments:

helmie zul berkata...

pada pandangan aku Pulau Besar ada daya eksotiknya..tarikan datang dari pantai yang cantik dan keindahan flora dan fauna (dari pantai yang mengadap laut lepas)..

ia harus di bangunkan sebagai produk pelancongan seperti mana Pulau Kapas, Pulau Tioman, Pulau Pangkor dan lain-lain..

fokus harus kepada promosi, pelbagaian aktiviti pelancongan dan pemeliharaan alam sekitar..

pembangunan besar-besaran lebih sesuai untuk Pulau Melaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com