Jumaat, 16 April 2010

Melaka Kedua Terbesar Pendaratan Penyu

Semalam akhbar MHI melaporkan Melaka merupakan negeri kedua terbesar pendaratan penyu di Asia Tenggara. Hah!! macam tak caya kan??? tapi itulah yang dilaporkan.. tak caya cuba tanya Jabatan Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Melaka Negeri Sembilan. Sepanjang tahun lebih 300 ekor Penyu Karah (Eretmochels imbricate) mai turun mendarat di Pengkalan Balak, Klebang dan Pulau Upeh. Negeri pertama adalah Sabah. Aiii.. takkan Pengarah Jabatan LKIM nak tipu kot...

Ingat tak dulu aku pernah citer pasal menda ni kat SINI.

Aku harap Kerajaan Negeri jaga bebaik kawasan depa tu.. nanti depa lari... pergi Negeri lain.. rugi la dari aspek tourism. kepada Nelayan.. jangan sesuka hati amik telor tu.. kalau jumpa serahkan kepada jabatan Perikanan di Pengkalan Balak. 1 biji dibayar RM1. Tapi kini ada beberapa orang telah diberikan lesen untuk mengutip telur-telur ini. Jangan buat main telor penyu ni dibawah kawalan Jabatan Perikanan.. jangan sebarang amik dan jual nooo..

Choww

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com