Isnin, 5 April 2010

Sapa kata Melaka Takde Sawah???


Gambar di atas aku amik ketika melalui beberapa kampung kat area Merlimau.. daripada Kg. Simpang.. Kg. Tedong dan Kg. Serkam masih ada mengusahakan Sawah.

Aku percaya belah area Alor Gajah jugak ada beberapa Kg. yang masih mengusahakannya.. begitu jugak sedikit di area Kandang.

Aku pernah dengar cerita Tok Ali berhasrat untuk mengeluarkan beras padi cukup untuk rakyat Melaka untuk menggelakkan sebarang bentuk import beras padi dan ekonomi pesawah rakyat Melaka meningkat. Aku dengar citer jelah.. ntah betul atau tidak.. maklumlah mulut tempayan boleh ditutup mulut manusia Allah je yang tahu. Kalau betul citer tersebut kena tanya perkembangan kat Jabatan Pertanian kot...

Setakat ni aku tengok kat Mydin berlambak lagi beras dari luar... maknanya hasrat murni tersebut masih belum dapat direalisasikan lagi. Mudah-mudahan tercapailah hasrat tersebut ek.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com