Isnin, 16 Mei 2011

Mana Pergi 80,000 Pengundi Melaka

Bahang pilihanraya semakin terasa. Begitu juga di Melaka. Ada parti yang sedang bersungguh-sungguh mengumpul pengundi. Kumpullah sebanyak mana, namun aku yakin yang mengundi mempunyai hak mutlak memilih wakil mereka.

Di Melaka dikatakan lebih 80,000 warga yang layak mengundi tetapi masih belum mendaftar. Paling menyedihkan kira-kira 50,000 adalah bumiputera. Daripada 50,000 orang ni, ntah berapa ramai yang cakap kat kedai kopi pasal politik siap tepuk-tepuk meja. Rupanya daftar mengundi pun tidak.

Sebenarnya sebagai rakyat Malaysia kita yang tentukan siapa yang layak memerintah. Janganlah bila kampung dah tergadai dengan kerajaan cakerawala baru tercengang-cengang. Terhegeh-hegeh bawak sepanduk.

Jadi, mohlah kita daftar mengundi.

Pejabat Suruhajaya Piliharaya Melaka seperti berikut:

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI MELAKA
TINGKAT 20,MENARA PERSEKUTUAN, JALAN PERSEKUTUAN MITC
HANG TUAH JAYA
75450 AYER KEROH, MELAKA

Tel : 06-234 5632 ATAU 06-234 5633
Fax : 06-234 5634


atau buat semakan dengan klik di bawah ni.


Kalau nak ngundi kat tempat tinggal sekarang.. tukar je alamat kat Jabatan Pendaftaran. 2 Jam siap katanya.

2 comments:

Kimie berkata...

bang,

ngko dah gi register ke belum nih?

apek berkata...

Saya sudah. Anda bila lagi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com