Selasa, 4 September 2012

Edisi Ketiga : Bahasa Slanga Melaka

Meh nak citer Edisi ketiga Bahasa Melaka setelah Edisi Ketama dan Kedua dilancarkan.

Bahasa Melaka ni kadang-kadang susah nak bagi maksud yang agak tepat tapi boleh difahami sekiranya kita melihat kepada ayat yang diberi.

Jom mulakan kelas: Antaranya ialah

1) Belo = Belo ni macam bangang atau bodoh tapi dia tak sampai tahap bangang / bodoh la.
Cth ayat : "Hahaha.. belo je ko samad buat dia macam tu"
Perkataan ni aku dah tak jumpa dah budak-budak Melaka sekarang guna. Zaman aku kecik 80 an dulu memang selalu guna.

2) Handau = erkkk.. yang ni aku tak tahu nak bagi makna.. kauorang cuba imaginasi je menerusi ayat ni.
Cth ayat : "Ko ni, handau je kena tipu dengan si Kassim Lempoyang tu"

3) Lemau = tak ranggup
Cth ayat : "tutup la tin biskut tu, nanti lemau pulak" Jerit Mak Simah

4) Cengkadak = hmmm... ah. kau layanlah cth ayat
Cth ayat : "Banyak cengkadak la budak ni, bagi betis nak tapak kaki plak."

5) Menonong = Lebih ke arah meluru kot
Cth ayat : "Woi kak Milah, menonong je tu. nak kemana tu hoi?"

6) Makan Sampau = merupakan makian standard makcik-makcik Melaka
Cth ayat : "Aje makan sampau budak ni la. buat orang terkejut je" kata Nek Limah selepas kena sergah dengan dak Kodek

7) Miong = pening lalat
Cth ayat : "Adoi, miong kepala aku kena ketuk senduk dengan Nek Limah, kata Kodek selepas berjaya sergah Nek Limah

8) Meleser (sebutan baku) =  anak mengesel badan dalam keadaan nak bermanja. Kalau bapak budak tu melenjan kot.
 Cth ayat : "alah rimas tol aku la kat budak ni, asyik nak meleser je kat mak dia."

9) Menyempil = menyelitkan badan
Cth ayat : "Tengok tu dak ajit tu, asal orang borak ade je menyempil kat mak dia."


Itu sahaja kelas kita hari ini, kalau ada lagi jumpa kat Edisi 4 ye. Choww...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com