Rabu, 28 September 2011

Kapal Selam Penyerang Berpengkalan Di Melaka

Kapal Selam Agosta 70 diberitakan bakal sampai ke Melaka pada awal November 2011.

Kapal Selam Penyerang buatan Perancis ini mampu digunakan sebagai silent weapon untuk menangani anasir luar. Ianya mampu memuatkan 5 pegawai dan 36 anak kapal dengan sistem radar Thomson CSF DRUA 33 mampu membuat ianya mengesan sebarang anasir jahat di perairan selat melaka.

Kelajuan 12 knots ketika bergerak dipermukaan dan 20.5 knots (38km/j) ketika menyelam mampu mendatangkan gerun musuh di mana jua.

Bercerita tentang keupayaan senjatanya.. ia boleh dilengkapi dengan SM39 exocet, 4 × 533 mm (21 in) bow torpedo tube dan ECAN F17 Mod 2 torpedo yang bergerak selaju 40knots dan mencapai sasaran 20 km.

Namun, ini semua adalah kekuatan Agosta yang digunakan sejak zaman perang dingin tahun 70 an. Ia tak de pun kaitan sebagai alatan tentera Melaka ataupun Malaysia.. Hakikatnya banyak barang-barang sulit ketenteraan telahpun dilucutkan.

Kini Melaka bertuah bakal menerima Kapal Selam pertama dan ditempatkan di Klebang sebagai Muzium Maritim. Ianya akan diletakkan dipermukaan pinggir laut Klebang untuk orang ramai mendekati aset startegik laut ini.

Muzium Perzim ke 25 ini diharap menjadi satu tarikan baru untuk Melaka untuk pengunjung hujung tahun ini...


sumber : MHI 26 Sept 2011

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com