Jumaat, 27 Mei 2011

Jawatan Kosong Kerajaan Negeri Melaka

Terdapat beberapa kekosongan dalam Pentadbiran kerajaan Negeri Melaka secara tetap.

1. Pembantu Am Pejabat (N1) - 2 kekosongan

2. Pekerja Awam (R1) - 32 kekosongan

3. Pemandu (R3) - 9 kekosongan

4. Pekerja Awam Khas (R3) - 1 kekosongan

Syarat lantikan utama ialah minimun tamat Sekolah Rendah (UPSR)

Kepada yang berminat, aku confirm beribu orang berminat ni...

Sila ambil borang JKMM/PSM/1/09 di Bahagian pengurusan Sumber Manusia, jabatan Ketua Menteri Melaka, Aras 1, Blok Bentara, Seri negeri Ayer Keroh di antara jam 8.00 pagi - 5.00 petang.


TARIKH TUTUP : 3 JUN 2011

Rabu, 25 Mei 2011

Panglima Awang Pertama Mengelilingi Dunia


Aku harap kauorang dah ulangkaji pengkisahan Panglima Awang di sini terlebih dahulu.

Aku ringkaskan.. Untuk laluan Magellan berwarna merah manakala laluan Panglima Awang berwarna hitam. Sila rujuk peta di bawah:


Pada 10 Ogos 1511, Melaka jatuh ke tangan Portugis yang diketuai oleh Alfonso de Alburqueque. Ketika menjatuhkan Melaka ini Magellan merupakan salah seorang pegawai Alfonso.

Pada tahun 1512 setelah dirikan kubu dan pastikan Melaka selamat, mereka belayar semula ke Goa, India kemudia kembali ke Portugal. Pada masa yang sama Panglima Awang atau Henry The Black telah dibawa oleh Portugis iaitu Magellan untuk dijual, namun dikekalkan dengan membawa ke Portugal. Di sini bermulalah kisah pengembaraan Panglima Awang kelautan luas.


Mungkin pada tahun 1513 atau 1514 Panglima Awang memula menetap di Portugal.

Pada tahun 1519, Magellan sekali lagi keluar untuk menggembara dan di bawa sekali Panglima Awang.Jadi mereka mengembara dengan Panglima Awang diberikan kepercayaan mengemudi kapal tersebut.

Pada tahun 1521 mereka sampai di Mactan, area Filipina dan Magellan menghembuskan nafas di situ. Elcano iaitu pembantu Magellan mengambil alih perjalanan untuk terus ke Portugal semula.

Manakala Panglima Awang kembali ke Melaka melalui Brunei dengan bantuan Kerajaan Cepu.

Elcano sampai di Portugal semula pada 6 September 1522 iaitu makan masa setahun,

MUNGKINKAH Panglima Awang telahpun kembali semula ke Melaka dalam tahun 1521 ataupun awal tahun 1522 atau erti kata lain lebih awal daripada Elcano

Kalau betul, maka Panglima Awanglah orang pertama mengelilingi dunia dengan memakan masa 9 tahun (1512 – 1521).

Yeah masa bukanlah faktor utama dalam mengelilingi dunia. Kalau begitu mengapa kita tak bangga Rakyat Malaysia khususnya Melaka dan beragama Islam yang pertama mengelilingi dunia. Sebabnya kita tak pernah cuba kaji, kalau kajipun ada plak Si Kitul moden menafikan dan sudi membiarkan barat bangga dengan segalanya mereka yang mulakan. Walau apapun yang penting hati kita. Kalau kita rasa kita bangga dengan sejarah kita.. maka kita luaskan samapai anak cucu kita tahu kisah ini.

Namun kisah ini juga telah diterbitkan dalam buku bertajuk PANGLIMA AWANG. Terdapat beberapa edisi. Mungkin sekarang dah susuah jumpa kot. Kalau adapun, mereka menjual dengan harga agak tinggi.


Chow.

Selasa, 24 Mei 2011

Siapakah Panglima Awang Di Melaka?

Sebut je Awang mesti kauorang ingat dia tu nelayan atau pemanjat pokok kelapa. Sebenarnya di Melaka Panglima Awang merupakan salah satu legend sama legendnya macam kraken – Pirates of Caribbean.

Mengikut kisah dulu kala, Panglima Awang bersama Panglima Hitam dan Panglima-panglima serta pang-enam dan pang-tujuh mempertahankan Melaka daripada jatuh ke tangan Portugis.

Setelah berlawan 7 hari 7 malam, maka akhirnya ditakdirkan Zaman Kesultanan Melayu Melaka runtuh. Panglima Awang telah ditawan oleh Portugis dan melihat kegagahan Panglima Awang, maka Alfonso de Albuquerque berfikir banyak jugak untung kalau dijual di India. Lepas tu kulit Panglima Awang nipun agak gelap, maka sesuailah menetap di India. Lantas, Panglima Awang di bawa ke Goa, India.Semasa pelayaran itu, Panglima Awang telah diletakan dibawah jagaan Fernao de Magalhaes atau lebh dikenali sebagai Magellan. Nama Magellan tersebut diperolehi adalah sikap beliau yang asyik menggeleng je bila tukang masak sediakan menu ikan kukus dan ikan rebus setiap hari.

"Magellan"

“Hari-hari makan ikan kukus, ikan rebus.. kau ni memang tak gunalah cheetah” Kata Magellan kepada tukang masak sambil menggeleng kepala. (Bahasa ini telah ditranslate oleh Google).

“Ceh! Dasar Magellan yang suka menggeleng” juih hati Cheetah si tukang masak.

Melihat keadaan itu, Panglima Awang pun masakkan Magellan Asam Pedas Ikan Senangin. Bila makan jer.. terus Magellan mengelitik memanggil.. “

"hurry.. hurry.. give me water. its hot”. Namun, Magellan tersenyum kerana sedapnya makanan itu.

Bermula detik itu, hubungan Magellan dan Panglima Awang semakin baik. Oleh sebab susah nak sebut ‘Penglima Aweng' dalam slang Portugis, maka Magellan memanggil Panglima Awang sebagai Henry yang seakan “Hurry”.

"Henry the black"

Memandangkan Panglima Awang dah jadi kawan, Magellan tak sampai hati plak nak jualnya, maka Magellan membawa Panglima Awang pulang ke Portugal. Bagi mengelakkan orang Portugal membantah dengan kehadiran seorang Islam, maka nama Henry di kekalkan dan diberi gelaran “Henry The Black”.

Setelah beberapa ketika Panglima Awang di Portugal dan setelah menghafal semua step tarian Portugal, maka satu hari Magellan datang menemui Panglima Awang.

“Henry.. jom kita cari benua baru nak tak? Aku berpandangan dunia ini bulat dan kita boleh jadi orang pertama menjajah keliling dunia”. Kata Magellan (Dialog ini telah ditranslate) “

"Setuju!” Jerit Panglima Awang yang dah memang jemu terkinja-kinja menari lagu Portugis.

Maka sampai harinya, mereka memulakan pelayaran di Sepanyol. Sepanjang pelayaran Panglima Awang diberi kepercayaan tukang jaga stereng kapal.

Kemudian kapal mereka singgah di beberapa tempat di dunia seperti Pernambuco - Brazil, Patagonia, Tierra Del Fuego – Amerika Selatan, Pulau Guam dan hinggalah ke Pulau Mazzava yang diperintah Kerajaan Cebu.


Di Pulau Mazzava, Panglima Awang dapati mereka seakan-akan Melayu dan bahasa juga hampir sama. Rianglah hati Panglima Awang kerana beliau berpendapat semakin hampir ke Melaka.

Namun, hasrat Magellan tidak tercapai apabila beliau mati di Mactan pada 1521. Melihat kapten besar dah mati, orang-orang Portugal pakat nak patah balik ke Portugal. Maka, terkebil-kebillah Panglima Awang sama ada nak ikut ke Portugal semula, di mana beliau terpaksa menari semula lagu Portugis atau carilah rakit ke batang pisang ke untuk kembali ke Melaka.

Nasib baik Raja Hamabun dari Pulau Cebu ingin menghulur bantuan agar Panglima Awang kembali ke Melaka. Dalam perjalanan singgah di Brunei, Panglima Awang bertemu Panglima Hitam iaitu sahabat lamanya yang sedang mengali minyak (aku agaklah..).

Akhirnya Panglima Awang sampai jua di Melaka dan kembali bertemu kekasihnya iaitu Melati Sari.

TAMAT.

Dengan itu adakah orang Barat akui bahawa sebenarnya pelayaran mengelilingi dunia dimulai daripada Melaka dan di akhiri oleh Melaka, di mana hanya Panglima Awang yang kembali semula. Lepas ni nantikan entry aku membuktikan bahawa Panglima Awang orang yang pertama telah mengelilingi dunia. Di sini...

Chow.


Pesta Sungai 2011 : 10 Hari Terakhir

Daripada edisi 10 hari Permulaan dan 10 hari pertengahan

Kini 10 hari TerakhirSumber: Web Perbadanan Sungai dan Pantai

Pesta Sungai 2011 : 10 Hari Pertengahan

Sambungan daripada 10 hari permulaan

Seterusnya Edisi 10 hari pertengahan
Edisi ketiga iaitu 10 hari terakhir

Sumber: Web Perbadanan Sungai dan Pantai

Isnin, 23 Mei 2011

Pesta Sungai 2011 : 10 Hari Permulaan

Untuk makluman, bulan Jun merupakan bulan Pesta Sungai Negeri Melaka. Dilaksanakan selama sebulan.

Di sini aku akan listkan aturcara Pesta ini mengikut 10 hari pertama; 10 hari pertengahan; 10 hari terakhir. Rasa sikit macam tarawikh bulan Ramadhan. Ye tak?

Tujuan aku paparkan supaya senang kauorang rancang mana hari yang boleh bercuti dan ronda-ronda masa Pesta Sungai mengikut selera program yang tersenarai.Tunggu sambungan edisi kedua.

::semua maklumat aku copy daripada laman web perbadanan sungai dan pantai melaka dengan tujuan membantu promosi secara percuma::
Kalau aku warga Melaka tak bantu, sapa lagi nak bantu?

**Edisi 10 Hari Pertengahan**


Harta Karun Itu Siapa Yang Punya?????

Berapa ramai terfikir kat Selat Melaka tu ada harta karun bernilai billion ringgit? Berita Harian pernah keluarkan berita ini pada 19/05/2011. Cerita bawah nipun aku petik daripada BH tersebut.

Ntah berapa puluh atau ratus atau ribu atau juta kapal pedagang dan tentera yang tenggelam di perairan Melaka. Itu tak masuk lagi sampan, kolek, rakit yang bocor atau dilanda ombak.


Namun, sukatan pelajaran kita fokus terus kepada kapal-kapal pedagang dan tentera. Kalau ikut cakap-cakap orang terdapat sekurang-kurangnya 13 bangkai kapal Belanda meliputi jenis dagang dan perang berkubur di situ.

Antaranya, adalah kapal Middleburg yang dilaporkan tenggelam pada 16 Ogos 1606, Wieringen pada 2 Jun 1636; Franeker (pada 18 Januari 1642), Bambeek (pada 12 Januari 1702) dan Overduin (pada 27 Jun 1884). Black Pearl (28 Julai 1888) errrrr.. agak-agak kauorang percaya tak??

Semua kapal lama ini dilaporkan berada di dasar Selat Melaka berhampiran Tanjung Tuan (Port Dickson), Tanjung Kling, Tanjung Pinang dan Permatang Rumput.

Selain kapal ini, ada juga dilaporkan sekurang-kurangnya enam kapal Portugis turut tenggelam di sepanjang perairan Melaka ini. Ini tidak termasuk 12 bangkai kapal yang berjaya ditemui di perairan Tanjung Tuan oleh sebuah syarikat, Serena Zone Sdn Bhd.Itu belum lagi Kapal pedagang China, Syarikat Hindia Timur Inggeris, Majapahit, Srivaja, Palembang, dan Temasik. Silap gaya kapal Parameswarapun ada.. Mana tahu.. dia parking.. lepas tu ombak menenggelamkannya.

Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM), agensi kerajaan Melaka yang dipertanggungjawabkan mengurus muzium dan berkaitan harta karun, pada awalnya dilaporkan sudah mengadakan usaha peringkat awal bagi mengenal pasti lokasi tepat semua kapal terbabit.

Bagaimanapun menurut pengurus besarnya, pihaknya menghentikan operasi berkenaan selepas kira-kira seminggu berbuat demikian kerana usaha itu diambil alih oleh Jabatan Warisan Negara.Namun jabatan terbabit juga sehingga kini masih belum memberi sebarang kenyataan mengenai perkara itu.

Pada 2004, sejumlah tembikar dipercayai berusia lebih 200 tahun ditemui kira-kira dua batu nautika di perairan Limbongan, tidak jauh dari pusat Bandaraya Melaka Bersejarah.

Tembikar itu dipercayai adalah dari kapal yang tenggelam di dasar Selat Melaka. Artifak ini berupa produk keluaran China dan Vietnam berjaya dikesan oleh sepasukan penyelam Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menggunakan alat pengesan sonar.

Ketua Menteri Melaka memaklumkan ganjaran akan diberikan kepada mana-mana pihak terbabit yang sedia bekerjasama iaitu berupa satu perempat daripada nilai harta karun berkenaan. Separuh daripada nilai harta karun itu menjadi milik kerajaan Persekutuan, manaka satu perempat lagi milik kerajaan Melaka.

Walau bagaimanapun, sebenarnya, tawaran ini pernah dibuat pada tahun 2000 oleh Tok Ali masa mula-mula jadi Ketua Menteri.
Oleh itu ayuh rakyat Melaka.. kita ke laut… tapi kalau kauorang tenggelam tak timbul-timbul.. jangan salahkan aku plak ye.
Chow.

Jumaat, 20 Mei 2011

Kg. Morten Melaka Ada Homestay

Kg Morten satu nama yang tidak asing lagi di Negeri Melaka dan bagi pengunjung yang selalu ke Melaka. Bagi penduduk Melaka ini merupakan salah satu Kg. Melayu di dalam kawasan bandar yang mula dibuka pada tahun 1922.
Zaman aku belia remaja.. budak-budak kampung ini merupakan salah satu kumpulan yang selalu terlibat bila ada pergaduhan di 'bus station' lama. Al-maklumlah rumah dengan 'Bus Stand' tak sampaipun seratus meter.

Itu kisah dulu.. sekarang Kg. Morten berubah 100%.. daripada kg. Melayu di kawasan bandar, kini dibangunkan oleh Kerajaan Negeri sebagai produk pelancongan yang sering dikagumi oleh pelancong. Paling meriah bila dilawat diwaktu malam. Gengster-gengster dulu, kini dah jadi peramah dalam melayan pengunjung.


Taming Sari Homestay

sumber: homestay melaka


Homestay di sana mula tumbuh di mana pengunjung boleh menginap di rumah Melaka atau Rumah Limas yang berusia kira-kira 100 tahun.

Rumah homestay yang disediakan mempunyai tiga bilik tidur dan dua bilik air itu ialah peti sejuk, televisyen dan dua ruang tamu.

Rumah ini sesuai untuk tiga orang kerana mempunyai tiga bilik tidur, namun ia boleh memuatkan sehingga 10 orang kerana mempunyai dua ruang tamu yang luas.
Bagaimanapun, jika melebihi 10 orang, mereka mengenakan bayaran tambahan sebanyak RM20 seorang.
Bagi keluarga yang tidak melebihi 10 orang, mereka boleh bermalam pada harga RM300 dan dibenarkan memasak di dapur yang disediakan.
Untuk individu katanya, mereka juga boleh menyewa bilik dan menggunakan dapur serta ruang tamu pada harga RM120, RM100 dan RM80 sehari, mengikut keluasan bilik.

Villa CMI
Reka bentuk Villa CMI di Kampung Morten, Melaka. - utusan/GAIE UCHEL
Gambar aku petik daripada utusan online.com
Villa CMI pula merupakan kediaman baru berciri moden. Villa CMI mempunyai sembilan bilik dan caj yang dikenakan sehari ialah RM120 untuk bilik bujang dan RM150 bagi bilik berkembar
Apa yang menarik homestay ini berada di tepi sungai Melaka dan basikal boleh disewa dengan harga RM5 untuk jalan-jalan satu kampung.

Mereka yang berminat bermalam di Taming Sari Homestay atau Villa CMI boleh menghubungi talian 06-2881100 iaitu milik MTSB. Sekarang dah ditukar kepada Meriah Marketing & Trading Sdn Bhd di talian 06 282 8422. Jangan lupo sobut nama blog den ni.. manatau nanti dio bagi den bermalam kek sungai tu percumo.

Kepada Hidayah thanks atas pembetulan terkini ini.


Khamis, 19 Mei 2011

Kisah Siam Serang Melaka


Dah lama plak aku tak citer pasal sejarah Melaka. Meh aku citer pasal Siam dengan Melaka.

Diriwayatkan Siam ni memang iri nau hatinya dengan Melaka.

Ianya bermula ketika Parameswara berada di Temasik. (Kisah dulu) Ketika itu Siam memang kepingin Temasik ibarat kepingin makan buah bachang bersama sambal belacan. Bila Parameswara lepak Melaka, dendam kesumat itu terus berbunga.

Beberapa kali dia ugut akan serang Melaka yang dibuka oleh Parameswara. Kira macam dialog citer P. Ramlee – Musang Berjanggut.

“Ceeessss!!! Manusia durjana. Kata-katamu sungguh angkuh. Harimau di hutan dapat ku jinak, inikan pula kucing pelihara”. Ugut Raja Siam.

“Biar berdentum guruh di langit, bumi tak hancur sebelum kiamat. Ha ha ha” balas Parameswara.

Dari semasa ke semasa Melaka dan China menjalinkan talian, maka Laksamana Cheng Ho turut memberi amaran kepada Siam.

“lu ahhh.. belani sintuh ini Milaka.. mimang cilaka hidup lu… sititik dalah Milaka jatuh kibumi.. seluluh Siam wa lenyek-lenyek jali bilacan. Waachaa!” Kata Laksamana Cheng Ho.

Walaupun cabaran tersebut tak disambut keras oleh Siam, namun, nyorok-nyorok Siam cuba jugak menyerang Melaka. Siam pernah berusaha menyerang melalui darat iaitu daripada Pahang yang ketka itu jajahan Siam.

Cubaan demi cubaan dipatahkan…Apabila gagal, Siam turut cuba menyerang melalui Laut. Ketika itu Siam mengarahkan seluruh angkatan laut perang menyerang Melaka.

Melaka yang diperintah oleh Sultan Muzaffar Shah ketika itu telah mengarahkan Bendahara Tun Perak menangani Siam.

Dengan kebijaksanaan Bendahara Tun Perak, tentera Melaka telah diminta memacang seberapa banyak andang api atau obor di sepanjang sungai Melaka. Ada la dalam dua juta obor (aku agak jer… dah takde Jabatan Statistik ketika itu). Maka dari laut, Siam memerhati.. berjuta tentera Melaka menunggu.. terbantutlah hasrat Siam kerana sibuk memikir bila masa plak rakyat Melaka bertambah dengan mendadak.

Selepas peristiwa itu tamatlah ugutan Siam ke negeri Melaka.

Menara Taming Sari Projek Gajah Putih???

Sebelum ni aku ada terbaca blog-blog politik sering mengutuk semua produk pelancongan Melaka adalah projek gajah putih. Kalau yang bercakap tu orang Melaka.. satu citer la.. ini yang bercakap orang 'sayup-sayup' nun... Salah satu produk ialah Menara Taming Sari.


Ceh!! tak percaya sungguh aku. Memang sahlah penulis tersebut tak pernah datang Melaka di cuti sekolah.

Hari ini Menara Taming Sari menyatakan pendapatan bagi tahun 2010 adalah RM5.7 juta dengan kunjungan pelancong yang menaiki menara berputar ini kira-kira seramai 600,000 orang.

Sebagai negeri Pelancongan, boleh bayangkan berapa banyak wang mengalir dan berlegar dalam negeri Melaka dan pengusaha kenderaan awam, kraftangan dan pekerja produk pelancong mendapat nikmatnya.

Sebenarnya dalam mengendalikan produk pelancongan ini yang penting pengendali tersebut harus kreatif dan rajin. InsyaAllah mampu berjaya. Kalau setakat cakap jerrr... mat gian lagi pandai berpidato.

Bagi tahun 2011 iaitu TAHUN KETIGA ia beroperasi, Menara Taming Sari mensasarkan RM6 juta.

Tambahan pula, pada bulan Jun 2011 satu tayangan teater simulasi 6D akan diadakan. Apa itu teater simulasi 6D??? moh kita jengah Jun nanti.

Rabu, 18 Mei 2011

Gelanggang Silat Terbesar Dunia Di Melaka

Tahun ini, dikatakan di Melaka mula membina gelanggang silat terbesar di dunia. Gelanggang yang bakal dinamakan sebagai "Gerbang Persilatan Melayu Dunia" bakal dibina di Perkampungan Hang Tuah (Duyong) dengan menelan belanja RM37 juta dan mampu menampung seramai 5,000 penonton di satu-satu masa.

Dengan adanya gelanggang ini, aku harap Dunia Persilatan Melayu di peringkat antarabangsa akan lebih meriah.

Ini semua hasil usaha dan idea Presiden Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka) iaitu tak lain tak bukan Ketua Menteri Melaka.

Kalau ia digunakan sebaik mungkin aku percaya belia dan beliawanis Melaka lebih banyak aktiviti berfaedah daripada men-cikaro ke hulu hilir.

Amin.

Isnin, 16 Mei 2011

Mana Pergi 80,000 Pengundi Melaka

Bahang pilihanraya semakin terasa. Begitu juga di Melaka. Ada parti yang sedang bersungguh-sungguh mengumpul pengundi. Kumpullah sebanyak mana, namun aku yakin yang mengundi mempunyai hak mutlak memilih wakil mereka.

Di Melaka dikatakan lebih 80,000 warga yang layak mengundi tetapi masih belum mendaftar. Paling menyedihkan kira-kira 50,000 adalah bumiputera. Daripada 50,000 orang ni, ntah berapa ramai yang cakap kat kedai kopi pasal politik siap tepuk-tepuk meja. Rupanya daftar mengundi pun tidak.

Sebenarnya sebagai rakyat Malaysia kita yang tentukan siapa yang layak memerintah. Janganlah bila kampung dah tergadai dengan kerajaan cakerawala baru tercengang-cengang. Terhegeh-hegeh bawak sepanduk.

Jadi, mohlah kita daftar mengundi.

Pejabat Suruhajaya Piliharaya Melaka seperti berikut:

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI MELAKA
TINGKAT 20,MENARA PERSEKUTUAN, JALAN PERSEKUTUAN MITC
HANG TUAH JAYA
75450 AYER KEROH, MELAKA

Tel : 06-234 5632 ATAU 06-234 5633
Fax : 06-234 5634


atau buat semakan dengan klik di bawah ni.


Kalau nak ngundi kat tempat tinggal sekarang.. tukar je alamat kat Jabatan Pendaftaran. 2 Jam siap katanya.

Rabu, 11 Mei 2011

Yayasan DMDI Cari 'Fresh Graduate' (16 Mei 2011)

Yayasan DMDI yang bertempat di Aras 5 Kota Cemerlang memperlawa mereka yang memenuhi syarat berikut bagi memenuhi jawatan di bawah:Bagi mereka yang berminat sila dapatkan borang di Yayasan DMDM, 12-5, Aras 5, Kota Cemerlang, Ayer Keroh Melaka.

Tarikh tutup permohonan 16 Mei 2011 waktu pejabat.

Selamat berjaya dan terus yakin bahawa Allah s.w.t yang memberikan rezeki kepada hamba-hambaNYA terutama kepada yang berusaha.

sumber berita : MHI 11 Mei 2011

Selasa, 10 Mei 2011

Pertandingan Mereka Bentuk Laman Web MelakaTerbuka kepada semua...

untuk keterangan lanjut klik SINI

selamat berjaya

Jumaat, 6 Mei 2011

Undang-undang Nak Buat Renovation Rumah Di Melaka

Ni aku nak citer based on pengetahuan asas aku nak buat penambahan atau renovation rumah terutama Taman Perumahan di Negeri Melaka.

1) Sila pastikan cukai pintu bagi tahun semasa atau tertunggak dibayar.

2) Sila pastikan Penama di cukai pintu adalah nama anda. Jika tidak sila isi borang I. Sediakan duit RM30

3) Cari pelukis pelan. Paling bijak kalau dapat pelukis pelan daripada Bahagian Kawalan Bangunan di Majlis Perbandaran sendiri... sebab dia lebih faham prosuder.

4) Untuk makluman.. ikut kata orang.. kalau setakat rumah kauorang single-storey bayarannya RM600 - RM700. Kalau Semi-D boleh pergi RM800 - RM1,000. Mungkin lebih daripada itu kalau saiz renovation lagi banyak dan rumit. Kalau dengan pelukis di Majlis, bolehlah dia uruskan sekali untuk penghantaran. Bayaran proses dan sebagainaya dikatakan dah termasuk dalam tu. (Ingat!!! pastikan pelukis pelan anda membantu anda diluar waktu kerja dan tidak gunakan kertas pejabat sebab salah dari segi peraturan perkhidmatan)

5) Siap pelan dilukis.. tandatangan... lepas tu arkitek tandatangan.. lepas tu submit.

6) Tunggu lulus.. lepas tu boleh naik bangunan. Setahu aku kalau di MBMB sehari siap proses.. PBT lain aku tak pasti.

Rabu, 4 Mei 2011

Kereta Api Laju Di Melaka

Melaka telah diilhamkan oleh Y.A.Bhg. Tun Dr. Mahathir sebagai tapak ujian Projek Kereta Api Laju buatan Britain.Kereta api yang mampu mencecah kelajuan 150 km sejam ini dicadangkan diuji sepanjang 5 km iaitu daripada Dataran 1 Malaysia hinggalah ke Limbongan (hampir kepada tapak Eye On Malaysia).

Dengan kapasiti seramai 150 penumpang satu-satu masa, projek ini merupakan projek ujian daripada pelabur dari London dan memakan kos sebanyak USD1juta bagi setiap kilometer.

Walaupun asalnya Tun M bercadang bina dari Pulau Sebang ke Batang Melaka, namun tapak berkenaan dijangka akan melibatkan beberapa rumah penduduk.

Selepas ini sekumpulan pakakr akan datang dan megkaji tempat cadangan baru ini dan setelah itu barulah projek mula dijalankan.

Walaupun ujian, aku yakin lepas ni mesti Tok Ali minta agar projek ini dikekalkan dan seterusnya dijadikan produk pelancongan.

Anyway.. terima kasih tokoh Malaysia merangkap idola aku ni iaitu Tun Dr. Mahathir sebab sangat percaya kat Negeri Melaka.

Pesanan Kepada Pengunjung Hotel Melaka

Kepada pelancong atau orang ramai yang datang menginap atau berkurus di Hotel Melaka. Ini aku nak pesan.

Di akhir-akhir ini, terdapat beberapa kecurian kenderaan di beberapa hotel di Melaka.

Kes yang sampai di telinga aku.. satu kes di Ayer Keroh dan satu kes lagi di sempadan Ayer Keroh.

Ini bukan salah sesiapa, salah diri sendiri jugak. Jangan ingat bila parking kat hotel semuanya selamat sejahtera. Boleh tidur bergolek dalam hotel. Tambahan pula, hotel yang tiada berpagar..

Ingatan aku.. sila berhati-hati dengan meningkatkan keselamatan ke atas kenderaan masing-masing. Maksud aku silalah kunci stereng dengan kunci tambahan. Biarlah buang masa 5 minit daripada buang masa pakcik-pakcik Polis untuk amik laporan kauorang.

Tapi kalau dah ditakdirkan kereta tu hilang jugak selepas dikunci, siapalah kita nak lawan takdirNYA.

Aku teringat kisah zaman Rasulullah s.a.w. yang mengheret Baginda menasihatkan bahawa agar mengikat kuda terlebih dahulu barulah serahkan kepada Allah menjaganya.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Penafian: Segala maklumat yang tercoret ini adalah hasil idea dan maklumat yang diperolehi TIDAK BOLEH digunakan sebagai rujukan utama atau bahan bukti dalam apa jua tindakan.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang kemudaratan yang terjadi selepas menggunakan web ini.

Pihak pengurusan web tidak bertanggungjawab atas segala ulasan yang dibuat oleh pembaca. Oleh itu, semua pengulas dapat mengulas dengan mengikut tatasusila tanpa menyentuh kepentingan agama, bangsa dan politik tanahair.

Segala kisah dan cerita di dalam ini tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang mati kecuali kesahihannya disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Pihak pengurusan web bersedia membetulkan apa jua fakta yang dirasakan tersilap dengan menghubungi di email miey77@hotmail.com